fbpx

Lugar: Segorbe (Castellón)
Fechas: 19, 20 y 21 de octubre
Organiza: Llavors d’ací.
Colaboran: Banco de Semillas del Alto Palancia, Grupo de Consumo del Alto Palancia, IES del Alto Palancia, Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, Connecta Natura, Xarxa Agroecològica de Castelló, Ecologistes en Acció PV, Perifèries, CERAI, SEAE, La Unió, COAG, Slow Food Castellón, RuralAvanza, CAECV, Generalitat Valenciana, Ajuntament de Sogorb y Diputació de Castelló.
Más información: www.llavorsdaci.org/fira
PROGRAMA COMPLETO: https://cerai.org/wordpress/wp-content/uploads/2018/10/6-Fira-Biodiversitat_Triptic.pdf

Este fin de semana se celebra en Segorbe la 6a Feria de la Biodiversidad Cultivada, un encuentro de entidades y personas que trabajan para recuperar, conservar y promover la biodiversidad agraria: las semillas y variedades tradicionales de nuestro territorio.

La Feria cuenta con una amplísima programación que empieza viernes 19 de octubre a las 18:00h, a la IES Alto Palancia de Segorbe, con una conferencia del naturalista, escritor y periodista Joaquín Araujo, conocido por su importante trayectoria y para ser colaborador del programa de Radio 3 “El bosque habitado”, y dos talleres prácticos sobre biodiversidad y catas de variedades locales.

El sábado y el domingo, en el Parque de La Glorieta y el Edificio Glorieta, se podrá disfrutar de una gran diversidad de actividades sobre las variedades locales y el equilibrio del territorio: mesas redondas, intercambio de semillas, catas de variedades locales, charlas, talleres prácticos, juegos infantiles… y una muestra de asociaciones y mercado agroecológico, donde se podrán adquirir productos ecológicos, artesanos y de proximidad.

Esta Feria, que la asociación «Llavors d’ací» organiza desde hace seis años y que se celebra cada año en una provincia diferente, ha sido posible gracias al trabajo de varias organizaciones locales y provinciales, que han trabajado de forma incansable para poder configurar un fin de semana lleno de actividades alrededor de la biodiversidad cultivada: Banco de Semillas del Alto Palancia, Grupo de Consumo del Alto Palancia, IES del Alto Palancia, Plataforma por la Soberanía Alimentaria del País Valenciano, Connecta Natura, Red Agroecològica de Castelló, Ecologistas en Acción PV, Perifèries, CERAI, SEAE, La Unión, COAG, Slow Food Castellón, Plataforma Ecorural, RuralAvanza, CAECV, Generalitat Valenciana, Ayuntamiento de Segorbe y Diputación de Castelló.

La importancia de la biodiversidad cultivada

Pero el trabajo para conservar y promover la biodiversidad cultivada es del día a día, un trabajo invisible y muy costoso, que no tendría sentido si nosotros, los consumidores y consumidoras, no apoyamos a estas variedades locales con nuestra compra.

Estas variedades tradicionales suponen una riqueza inestimable que junto con los conocimientos que los labradores y labradoras tienen de sus ciclos y sus técnicas de cultivo, proporcionan un tesoro que debe de ser conservado y mejorado para así garantizar la seguridad y soberanía alimentaria, el equilibrio ecológico y la riqueza culinaria que define nuestra cultura.

La alubia del confit, la calabaza de torrar, la manzana esperiega, el trigo florencia aurora… Si no se conservan y se valoran en nuestro territorio… ¿qué será de ellas en el futuro?

La 6a Fira de la Biodiversitat Cultivada mostrarà a Sogorb el valor de les llavors i varietats locals de la província

Lloc: Sogorb (Castelló)
Data: 19, 20 i 21 d’octubre
Organitza: Llavors d’ací.
Col·laboren: Banco de Semillas del Alto Palancia, Grupo de Consumo del Alto Palancia, IES del Alto Palancia, Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, Connecta Natura, Xarxa Agroecològica de Castelló, Ecologistes en Acció PV, Perifèries, CERAI, SEAE, La Unió, COAG, Slow Food Castellón, RuralAvanza, CAECV, Generalitat Valenciana, Ajuntament de Sogorb i Diputació de Castelló.
Més informació: www.llavorsdaci.org/fira
PROGRAMA COMPLET: https://cerai.org/wordpress/wp-content/uploads/2018/10/6-Fira-Biodiversitat_Triptic.pdf

Aquest cap de setmana es celebra a Sogorb la 6a Fira de la Biodiversitat Cultivada, una trobada de entitats i persones que treballen per recuperar, conservar i promoure la biodiversitat agrària: les llavors i varietats tradicionals del nostre territori.

La Fira compta amb una amplíssima programació que comença divendres 19 d’octubre a les 18:00h, a l’IES Alto Palancia de Sogorb, amb una conferència del naturalista, escriptor i periodista Joaquín Araujo, conegut per la seua important trajectòria i per ser col·laborador del programa de Radio 3 “El bosque habitado”, i dos tallers pràctics sobre biodiversitat i tasts de varietats locals.

Dissabte i diumenge, al Parc de La Glorieta i l’Edifici Glorieta, es podrà disfrutar d’una gran diversitat d’activitats sobre les varietats locals i l’equilibri del territori: taules rodones, intercanvi de llavors, tasts de varietats locals, xarrades, tallers pràctics, jocs infantils… i una mostra d’associacions i mercat agroecològic, on es podran adquirir productes ecològics, artesans i de proximitat.

Aquesta Fira, que l’associació Llavors d’ací organitza des de fa 6 anys i que es celebra cada any en una província diferent, ha sigut possible gràcies al treball de diverses organitzacions locals i provincials, que han treballat de forma incansable per poder configurar un cap de setmana ple d’activitats al voltant de la biodiversitat cultivada: Banco de Semillas del Alto Palancia, Grupo de Consumo del Alto Palancia, IES del Alto Palancia, Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, Connecta Natura, Xarxa Agroecològica de Castelló, Ecologistes en Acció PV, Perifèries, CERAI, SEAE, La Unió, COAG, Slow Food Castellón, RuralAvanza, CAECV, Generalitat Valenciana, Ajuntament de Sogorb i Diputació de Castelló.

La importància de la biodiversitat cultivada

Però el treball per conservar i promoure la biodiversitat cultivada és del dia a dia, un treball invisible i molt costós, que no tindria sentit si nosaltres, els consumidors i consumidores, no donem suport a aquestes varietats locals amb la nostra compra.

Aquestes varietats tradicionals suposen una riquesa inestimable que juntament amb els coneixements que els llauradors i les llauradores tenen envers els seus cicles i les seves tècniques de conreu, proporcionen un tresor que deu ser conservat i millorat per així garantir la seguretat alimentària, l’equilibri ecològic i la riquesa culinària que a tots ens interessa.

L’alubia del confit, la carabassa de torrar, les pomes esperiega, el blat florència aurora… Si no es conserven i es valoren al nostre territori… què serà d’elles en el futur?

@2020 CERAI | DESIGN BY DLC
SUBIR

SÍGUENOS: