CERAI

CERAI Catalunya rep un reconeixement en la 62è ed. dels Premis Sant Martí pels seus 25 anys d’activitat

Dimarts passat, 11 de novembre, CERAI Catalunya va rebre la Medalla commemorativa de bronze en la 62è edició dels Premis Sant Martí. Un reconeixement pels 25 anys d’activitat a la ciutat de Barcelona. L’esdeveniment, desenvolupat a l’auditori Sant Martí, va reconèixer el treball realitzat per entitats i la ciutadania del districte que són d’interès públic o han tingut una especial rellevància.

El Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) va iniciar la seva activitat a Catalunya l’any 1996, a través d’activitats voluntàries. En tots aquests anys ha abordat els problemes del món agrícola i rural a nivell local i global, les relacions amb el comerç internacional, l’alimentació, el desenvolupament sostenible i la defensa dels drets humans. En els seus orígens, l’organització va participar amb el moviment Slow food de Catalunya, així com en el desenvolupament d’accions i activitats de sensibilització o formació entorn de l’agroecologia, la sobirania alimentària i en defensa dels sistemes alimentaris locals.

Teresa Navarro recoge el galardón de manos de Victor Martí, presidente del Consell del Distrito.

En 1999, CERAI Catalunya es va constituir com a delegació i va continuar desenvolupant activitats de sensibilització, com Dilluns sensibles o Forat de la Vergonya, en col·laboració amb universitats com Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya). ‘Nexes’, ‘Xarxa de Consum Solidari’ i ’Plataforma som el que sembrem’, han estat altres campanyes en les quals ha participat.
En 2009, l’entitat va organitzar a Barcelona l’I Fòrum Mundial de Productors de Cultius Declarats Il·lícits, en el qual van participar líders i lideresas productors provinents d’Amèrica Llatina, Àfrica, Àsia i Europa, dedicats al cultiu de plantes declarades il·lícites.

També van participar veus expertes internacionals, i l’esdeveniment va comptar amb la col·laboració de l’Associació dels Pobles de Muntanya del Món (APMM), el Transnational Institute (TNI), la Washington Office on Latin America (WOLA), i el suport financer de l’Agència de Cooperació Alemanya (GTZ), la Fundació per al Progrés de l’Home (FPH), Open Society Institute (OSI) i Barcelona Solidària (Consell de Barcelona).

En 2006 es va iniciar el primer projecte de Cooperació Internacional finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament a Algèria. “ A partir d’aquest moment s’ha mantingut aquesta relació de cooperació amb països de l’arc mediterrani, Palestina en col·laboració amb PARC, Algèria amb organitzacions i associacions de dones i el Marroc en col·laboració amb Association Fòrum de Femmes au RIF (AFFA)”, destaca Teresa Navarro, presidenta de CERAI Catalunya.

La situació de la dona rural i la defensa dels seus drets socioeconòmics al Magreb, a través de l’economia social i solidària i el desenvolupament rural sostenible han estat l’eix vertebrador d’aquestes accions. “En aquest sentit s’ha posat l’èmfasi a establir espais d’intercanvi i de col·laboració amb projectes i experiències a Catalunya que van cristal·litzar en les ‘Jornades de Sensibilització sobre la Dona Rural Algeriana’ i el ‘Fòrum: Dona rural del Mediterrani: artesana del seu desenvolupament’, entre altres activitats”.

En aquestes accions de cooperació internacional, CERAI Catalunya ha comptat amb la col·laboració d’altres entitats catalanes com la Xarxa d’Universitats de Lluís Vives, el Centri de Cooperació al Desenvolupament Rural, i el Servei Civil Internacional de Catalunya (SCI) i CONOSUD.

L’any 2014, l’organització CONOSUD es va integrar en CERAI Catalunya, reforçant l’activitat de la delegació entorn de l’economia social i solidària i les finances ètiques. I fruit d’aquesta col·laboració amb CONOSUD, CERAI Catalunya dona suport al ‘Programa de Finanças Solidárias’ del Brasil, aprovat a la fi de 2017 per la direcció de UNISOL el Brasil com a estratègia per al treball en matèria de finances alternatives per al finançament d’emprenedories urbanes i rurals de l’economia social i solidària i com a instrument de desenvolupament local. En el marc d’aquesta col·laboració, aquest programa va reforçar la relació amb la Justa Trama i els bancs comunitaris Justa Barata (a Porto Alegre) i al Banc ITA, en l’assentament de la Reforma agrària Itamaratí, en Mato Grosso do Sul.

En l’actualitat, CERAI Catalunya participa i col·labora en diversos espais i xarxes, entre les quals destaquen: El Centre Cívic Sant Martí, l’Associació Revista Sobirania Alimentària, Biodiversitat i Cultures, la Xarxa Fundació Anna Lindh, la Fundació Catalana de l’Esplai, els Grups d’Iniciativa territorial de socis/as de Barcelona (GIT) del Banc cooperatiu Fiés Banca Ètica, la Cooperativa Festival Esperanza i la Cooperativa Alternatives Econòmiques.

CERAI Catalunya continúa treballant per una economia social i solidària i uns sistemes alimentaris i mitjans rurals sostenibles.

 

 

Ir al contenido