CERAI

Augmenta l’interès pels horts escolars a Mallorca

El Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) ha organitzat aquest dimecres la trobada i la formació de la Xarxa d’Horts Escolars de Balears. L’esdeveniment, organitzat en el marc del projecte ‘Cultivant un futur sostenible a les escoles’’, ha estat desenvolupat en l’Hort dels Rondalles de Selva, finca propietat de la Fundació Flora Medicinal Baleàrica, presidida per Carles Amengual.

Diferents entitats agroecològiques han compartit els seus coneixements i experiències sobre temes d’educació alimentària, el cicle de les llavors, el disseny pedagògic dels horts i el compostatge. També ha estat una oportunitat única per a connectar als centres educatius que treballen en projectes d’horts escolars.

L’èxit d’aquesta jornada, a la qual han assistit més de 50 professors i professores de diversos pobles de Mallorca, ha evidenciat que augmenta l’interès pels horts escolars com a eina de canvi a Mallorca. “Es fa més necessari en un món on l’accés dels alumnes a la terra i la naturalesa és cada vegada menor”, destaca la tècnica de CERAI, Margalida Mulet.

L’hort escolar: un espai educatiu
“L’hort, moltes vegades, no forma part del projecte educatiu del centre escolar i les persones involucrades en aquesta iniciativa volem que sigui una cosa que vagi més enllà de dedicar-li una hora a la setmana. Ha de ser un espai educatiu més on impartir matemàtiques o català, com hem fet en la jornada, en parlar de rondalles i plantes locals”, explica Margalida Mulet.

A Carles Amengual, fundador de l’Hort dels Rondalles, espai en el qual s’ha desenvolupat la jornada, el que li va semblar més interessant és el gran interès pels horts escolars a nivell educatiu. “Ha quedat demostrat per l’èxit de convocatòria de l’esdeveniment. Avui ha participat professorat de diferents pobles i escoles de Mallorca, algunes que ja tenen i algunes que ho voldrien tenir. I la trobada d’avui ha estat un espai per a afavorir la comunicació i l’intercanvi entre aquestes escoles”.

Per part seva, Bashana Kesner, tècnica d’Educació per a la ciutadania global i responsable del projecte ha destacat especialment com ha estat rebuda la jornada pel professorat. “Hi ha hagut molta il·lusió, molta motivació per part del professorat. Ha estat un espai de benestar en el qual han pogut estar al sol, al vent i han gaudit mentre compartien”.

La jornada ha comptat també amb una celebració per als sentits de les persones assistents. Aquestes han pogut gaudir d’un esmorzar agroecològic i de les rondalles de Carles Almengual que han tancat l’esdeveniment.

APAEMA, Justícia Alimentària, Fundació Floral Medicinal Baleàrica, Associació de Varietats Locals, Amics de la Terra de Mallorca, i PERMAMED són les entitats que han participat i han fet possible l’organització de l’esdeveniment.

‘Cultivant un futur sostenible als escoles’, finançat per la Conselleria de Famílies i Afers socials, és un projecte dirigit a afavorir la comprensió crítica dels centres educatius mallorquins i de la ciutadania mallorquina sobre els processos i els estructures d’interdependència Nord-Sud, amb un enfocament de producció, distribució i consum que generin valors, actituds i coneixements que permetin un canvi en el model agroalimentari d’acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Ir al contenido