Divendres passat, va tenir lloc la jornada ‘Alimentació saludable i sostenible als menjadors escolar’, organitzada per la Xarxa Alimentat el futur i el El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. L’esdeveniment, desenvolupat a l’Hospital Univeritari Són Espases, de Palma, va estar dirigit a nutricionistes i tenia com a objectiu presentar el marc normatiu dels menjadors escolars i els criteris de licitació, a més de diverses pràctiques d’èxit.
María Colomer, dietista-nutricionista va ser l’encarregada de fer un repàs del decret de dieta mediterrània que regeix a Balears. L’especialista va destacar que en els plecs de condicions de les licitacions públiques per a l’adquisició d’aliments o per a l’adjudicació de la gestió del servei de restauració i de gestió del servei de màquines expenedores d’aliments i de begudes en els centres educatius universitaris i no universitaris, així com en els centres sanitaris i les dependències administratives sanitàries, s’han d’incloure clàusules específiques que garanteixin una alimentació variada, equilibrada i adaptada a les necessitats nutricionals de les persones usuàries del servei, d’acord amb les previsions.
La jornada també va comptar amb les experiències de Menorca al Plat i la Cooperativa PEM (Productors Ecològics de Mallorca). La primera va estar a càrrec de Noemí García, dietista-nutricionista i la segona a càrrec de Paloma Nadal, responsable de la cooperativa.
Des de la xarxa Alimentant el Futur entenen els menjadors escolars amb una visió integral que incorpora l’educació, la salut, la sostenibilitat i la justícia social. Per això consideren necessari afrontar un procés de millora, planificat i temporalitzat, amb la participació i coordinació de tots els sectors implicats: les conselleries responsables d’educació, de salut, i d’agricultura i ramaderia, el sector productiu, i el sector empresarial, l’àmbit educatiu i familiar i les organitzacions que vetllen per una alimentació saludable i sostenible.
La Xarxa Alimentant el futur és una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballen a favor d’uns menjadors escolars saludables i sostenibles a les escoles de les Illes Balears. Actualment està composada per: APAEMA (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca), CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional), FAPA Mallorca, la Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Mallorca i Justícia Alimentària.