CERAI

La Xarxa Alimentant el Futur presenta un diagnòstic dels menjadors escolars de les Illes Balears

Aquest cap de setmana tingué lloc la jornada de la Xarxa Alimentant el Futur. Baix el títol “Transformant l’alimentació des de l’escola”, va ser una trobada amb l’objectiu de presentar el diagnòstic de la situació actual dels menjadors escolars i diverses experiències relacionades amb la creació de les comissions de menjador a les escoles. Aquesta jornada, que s’ha celebrat a Esmet Inca, de 9 a 13.30 hores del matí, també s’ha organitzat amb el propòsit de ser un punt de trobada amb les empreses de restauració, les administracions implicades i els productors locals que serveixen en els menjadors escolars, per dissenyar propostes de futur i assolir així uns menjadors escolars més sostenibles i saludables.

En la jornada es van presentar un total de set experiències: Creació d’una comissió de menjador, per AFA Simó Ballester (Manacor, Mallorca), la comissió d’un menjador com a instrument de millora de l’espai del migdia, per AFA CEIP Costa i Llobera (Palma, Mallorca), les empreses de restauració en els menjadors escolars, pel Càtering S’Olivera (Eivissa), incorporar l’economia social i solidària en la restauració col·lectiva, per Ca n’Aguedet- Cáritas, escola de restauració (Es Mercadal, Menorca), la gestió del menjador des de les famílies, per AFA Pere Rosselló Oliver (Alaró, Mallorca), ell producte local i ecològic a les escoles, pels Pagesos Ecològics de Mallorca, la coordinació de tots els agents implicats en els menjadors, pel Projecte Menorca al Plat a l’Escola.

«Cada vegada hi ha menys empreses de servei d’àpats o de restauració col·lectiva, i cada vegada són més grans. I el que demanem des de la Xarxa és que dins d’aquestes licitacions es faci espai a empreses petites i familiars. També demanem que a les escoles de nova creació, tinguin un cuina in situ perquè tenen més qualitat, si no tenen cuina han de contractar el servei d’una empresa”, destaca Margalida Mulet, tècnica de CERAI i representant de la Xarxa.

Diagnòstic dels menjadors escolars de les Illes Balears
A partir de les dades dibuixades pel diagnòstic, la Xarxa realitza una sèrie de recomanacions: és precís facilitar l’accés a les licitacions de les petites empreses; analitzar la distribució de les empreses concessionàries; una coordinació entre Conselleries d’Educació, d’Agricultura i de Salut, i actualitzar les obligacions vigents a les renovacions de contracte; a més d’un seguiment de l’execució del servei per part de l’Administració.

Sobre els menjadors com espais educatius i de salut, les recomanacions de la Xarxa son: redefinir la formació específica del personal de menjador i millorar les seves condicions laborals; millorar la informació a les famílies, com una eina per implicar-les en el projecte de menjador; redefinir i potenciar les funcions de la comissió de menjador.

Durant la jornada també va tindre lloc una taula rodona baix el títol ‘Governança des de les Administracions dels menjadors escolars’. En aquesta varem participar: el secretari autonòmic d’Educació, Mateu Suñer, la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés i el director general d’Educació de l’Ajuntament de Palma, José María Noguera.

“És necessari continuar realitzant reunions directes amb l’Administració competent dels menjadors, és a dir, amb la conselleria d’Educació, d’Agricultura i de Salut. Percebem que no estan molt coordinades, i des de la Xarxa demanem una taula intersectorial per a poder treballar aquests temes”, assenyala Mulet.

Des de la xarxa Alimentant el Futur entenen els menjadors escolars amb una visió integral que incorpora l’educació, la salut, la sostenibilitat i la justícia social. Per això consideren necessari afrontar un procés de millora, planificat i temporalitzat, amb la participació i coordinació de tots els sectors implicats: les conselleries responsables d’educació, de salut, i d’agricultura i ramaderia, el
sector productiu, i el sector empresarial, l’àmbit educatiu i familiar i les organitzacions que vetllen per una alimentació saludable i sostenible.

La Xarxa Alimentant el futur és una xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballen a favor d’uns menjadors escolars saludables i sostenibles a les escoles de les Illes Balears. Actualment està composada per: APAEMA (Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca), CERAI (Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional), FAPA Mallorca (Federació d’Associacions de Famílies d’Alumnes de Mallorca) i Justícia Alimentària.

Ir al contenido